تحلیل هشت صاحب نظر درباره ناکامی دیروز بورس تهران برای گذر از مرز میلیونی

به گزارش وبلاگ مستند، خبرنگاران: انتها سریال رشدهای سریع بورس تهران پس از 20 رشد متوالی متوقف شد و شاخص اصلی این بازار در میانه کانال 980 هزار واحدی نهاده شد.

تحلیل هشت صاحب نظر درباره ناکامی دیروز بورس تهران برای گذر از مرز میلیونی

به گزارش وبلاگ مستند، فاطمه اسماعیلی خبرنگار حوزه بورس در این باره نوشت: انگیزه قوی برای شناسایی سود در روبروه با سد روانی یک میلیون واحدی شاخص، فروشندگان دست به ماشه را فعال کرد و به این ترتیب، رشد شتابان شاخص سهام به 15/ 0 درصد محدود شد. در دوئل تاریخی خریداران و فروشندگان، رکورد ارزش معاملات خرد در بورس از 16هزار میلیارد تومان فراتر رفت و بازدهی کل سهام از ابتدای سال به رقم خیره نماینده 91 درصد رسید.

بورس تهران هر چند روز گذشته باز هم با رشد شاخص کل همراه شد و بیست و یکمین روز مثبت را رقم زد اما دیروز شرایط متفاوتی بر بازار سهام حاکم بود. به این ترتیب در خاتمه معاملات روز سه شنبه بورس تهران، نماگر اصلی تالار شیشه ای تنها 15/ 0 درصد رشد کرد که البته این رشد اندک را نیز مرهون یکی از نمادهای تازه وارد بازار بود. افزایش عرضه سهام که از همان دقایق ابتدایی معاملات شروع شد عمدتا از شناسایی سود بعد از رشد قابل توجه قیمت سهم ها به ویژه در سال جدید و البته تاثیر روانی نزدیک شدن شاخص به مرز یک میلیون واحد نشات می گرفت. با این حال همچنان خریداران صحنه را خالی ننموده اند و به دنبال هر کاهش قیمتی سریعا دست به کار می شوند. این دوئل میان خریداران و فروشندگان روز گذشته نیز ادامه پیدا کرد و نتیجه آن ثبت رکورد جدید ارزش معاملات خرد سهام و رسیدن این متغیر به مرز 16هزار میلیارد تومان بود. دنیای اقتصاد نظر 8 کارشناس بازار سهام را در این باره جویا شده است. در این میان قریب به اتفاق کارشناسان بر طبیعی بودن این فرایند تاکید دارند و یک میلیون واحد را مرزی روانی برای معامله گران بازار سهام قلمداد می نمایند. با این حال هر یک از این فعالان بازار سهام نظرات متفاوتی درخصوص ادامه جهت شاخص کل دارند.

تمام دلایل استراحت بازار سهام

عظیم ثابت: در روزهای اخیر شاهد صف های سنگین در بیشتر نمادهای بنیادی بازار بوده ایم. منظور از سهام بنیادی، نمادهایی است که سودآوری آنها قیمت را توجیه می نماید و در واقع Forward P/ E (نسبت قیمت به درآمد پیشرو) آنها در سطوح مناسبی قراردارد یا حداقل پایین تر از P/ E کل بازار است. دلایل دیگری نیز می توان درخصوص توجه بازار به این نمادها بر شمرد:

1- بیشتر افراد تازه وارد به توصیه فعالان قدیمی بازار، سرمایه های خود را به صندوق های سرمایه گذاری سپرده اند و این صندوق ها نیز تنها نمادهای بنیادی را برای سرمایه گذاری انتخاب می نمایند.

2- شاخص 30 شرکت برتر در سال 98 کمترین بازدهی را نسبت به سایر شرکت های بازار داشته است.

با توجه به دلایل مذکور از ابتدای فروردین ماه شاهد هجوم نقدینگی به سمت گروه بانک، فلزات اساسی و تک سهم های بنیادی در سایر گروه ها مثل پتروشیمی، دارویی، غذایی و قندی بوده ایم. البته یکی دیگر از دلایل اقبال بازار به گروه بانک و پالایشی ها برنامه دولت برای عرضه ETFهای شرکت های این گروه ها بوده است. بر همین اساس و با هجوم نقدینگی صف های سنگینی در این گروه ها و نمادها شکل گرفت که در مقاطعی سنگینی بیش از حد صف های این نمادها بازار را به این سمت کشاند تا بدون توجه به بنیادی بودن یا توجیه پذیر بودن قیمت های فعلی آنها به دنبال خرید هر نمادی باشد که قابل خرید است. اما رفته رفته با افزایش ارزش سهم ها در پرتفوهای صندوق های سرمایه گذاری و فاصله دریافت ارزش بازاری این سهم با ارزش ذاتی آنها شاهد افزایش عرضه ها در این گروه ها و نمادها بود ه ایم که کاملا منطقی است.

اما متاسفانه افراد تازه وارد به بازار این طور گمان می نمایند که باید حتما سهم ها با صف های خرید سنگین و ممتد همراه باشند و تحمل متعادل شدن بازار را ندارند. از این رو به سرعت واکنش های هیجانی را از خود به نمایش می گذارند. شاخص نیز با تمام اتفاقات بالا به مرز روانی یک میلیونی خود نزدیک شده است که قطعا این امر یکی دیگر از دلایل افزایش عرضه ها در بازار بوده است. در روزهای آینده با دست به دست شدن قیمت ها و کاهش فشار عرضه در بازار در صورت ادامه ورود نقدینگی همچون روزهای قبل انتظار داریم شاخص به آرامی از این مرز روانی عبور کند و پس از تثبیت در محدوده های بالاتر از یک میلیون مجددا با افزایش تقاضا در بازار می توان اهداف بالاتر را برای شاخص متصور بود اما در صورتی که ورود نقدینگی در این سطوح فرایند کاهش به خود بگیرد، احتمالا شاخص احتیاجمند زمان بیشتری برای عبور از این محدوده است.

مقاومتی ساخته و پرداخته ذهن

حمیدرضا مهرآور: مقاومت روی کانال یک میلیون واحد ساخته و پرداخته ذهن است که در بازار سرمایه ایران مبنای علمی ندارد. به طور طبیعی فرایند پرشتاب شاخص بورس احتیاج به اصلاح دارد که در کوتاه مدت تجربه خواهد شد. این اصلاح می تواند بر روی کانال یک میلیون واحد یا بعد از عبور از این کانال رخ دهد. بازار سهام به دلیل فرایند پرشتاب شاخص بورس که اخیرا با آن روبرو هستیم و نیز افزایش شدید قیمت ها احتیاجمند استراحت کوتاه مدتی است که حتما اتفاق خواهد افتاد اما زمان این اصلاح را نمی توان به طور دقیق اظهار داشت.

مقاومت روانی ابرکانال جدید

علیرضا تاجبر: همان طور که انتظار می رفت شاخص کل بورس تهران دیروز پیروز به عبور از سد یک میلیون واحد نشد. در واقع مقاومت شاخص در عدد یک میلیون صرفا یک مقاومت روانی مرتبط به قاعده اعداد رند بوده و شرایط فعلی بازار و ورود بیش از پیش نقدینگی، موید عبور از این مقاومت است. البته در این برهه شاهد افزایش حجم معاملات و تغییر سهامداری خواهیم بود که منجر به کاهش شیب صعودی بازار می گردد.

دو هفته سرنوشت ساز برای بورس تهران

حسام حسینی: در 2 سال اخیر با رشد اعجاب انگیر حدود هزار درصدی شاخص بورس و همچنین کسب بازده دلاری 300درصد، شاهد هجوم عموم مردم به بازار سرمایه هستیم. این رفتار به وضوح تداعی نماینده هجوم عموم مردم در چرخه های حباب کلاسیک است، لذا روزهای شیرین و صعودهای پی درپی و بدون استراحت، لاجرم با ریزش های عمیقی در خاتمه این رشد قابل توجه و حباب کلاسیک پیش بینی می گردد. در مقطع فعلی که شاخص کل با سقف روانی یک میلیون روبه رو است و دو موضوع می تواند برای تداوم یا عدم تداوم رشدهای اخیر و عبور از یک میلیون واحد مهم باشد.

مورد اول، میزان ثروت به ارزش روز تعدیل شده با شاخص، برای پول های وارد شده به بازار سرمایه است. در 2 سال اخیر اگرچه عدد اسمی ورود پول بیش از 70 هزار میلیارد تومان است اما تعدیل ارقام ورودی روزانه با رشد شاخص در مقاطع مختلف این دو سال حکایت از یک گلوله برفی 200 هزار میلیارد تومانی دارد. این گلوله برفی که به تناسب شتاب بیشتر قیمت ها با سرعت بیشتری نیز عظیم تر می گردد، در روزهای متلاطم باید با تزریق های بسیار عظیم تری برای حفظ خودش پایدار بماند. حال آنکه متوسط ورود پول در روزهای اخیر حدود 2 هزار میلیارد تومان یعنی تنها یک درصد این گلوله برفی است. مورد دیگر، تامین اقتصادی دولت و همچنین چشم انداز فروشندگان سهام عدالت در ماه های پیش رو است. ثروت روز دارندگان سهام عدالت بیش از 400 هزار میلیارد تومان است و به گفته وزیر اقتصاد بیش از 90درصد متقاضیان تا به امروز روش مستقیم را انتخاب نموده اند. در واقع بخش قابل توجهی از این اشخاص با توجه به سطح درآمدی پایین احتمالا فروشندگان بالقوه ماه های آینده باشند. از سوی دیگر خود دولت جهت تامین اقتصادی هزار تریلیونی از بازار اعلام آمادگی نموده است. پر واضح است اگرچه در دو سال اخیر بیش از 70 هزار میلیارد نقدینگی به بازار سرمایه سرازیر شده اما قیمت های فعلی و همچنین فروشندگان بالقوه ماه های آینده به نوعی یک عدم تعادل بین قدرت خریداران و فروشند گان را ترسیم می نماید. در خاتمه، این 2 هفته باقی مانده تا انتهای اردیبهشت و میزان توفیقات دولت در فروش ETF اقتصادی بسیار حائز اهمیت است چراکه در صورت عدم فروش و اقبال مناسب از این ETF، سهام موجود در این صندوق به صورت مستقیم در بازار عرضه خواهد شد که به معنی وجود یک عرضه بسیار قابل توجه جهت پاسخ دادن به تقاضا است.

عبور از یک میلیون

مهدی کباری: شاخص بورس از کانال یک میلیون واحد عبور می نماید اما به نظر می رسد در کوتاه مدت اصلاحی را تجربه خواهد نمود. حجم خریدار و نقدینگی که وارد بازار شده خیلی از مقاومت ها را شکسته است و اگر قرار باشد شاخص بورس مقاومتی را بر روی کانال یک میلیون واحد داشته باشد، به دلیل ورود حجم گسترده نقدینگی به بازار کوتاه مدت خواهد بود.

عوامل تشدید رفتار هیجانی بورس بازان

نوید قدوسی: عوامل مختلفی مانند شناسایی سود بعد از رشد چشمگیر اخیر شاخص و نزدیک شدن به کانال یک میلیونی واحد به عنوان یک مقاومت مهم دیروز بر معاملات سهام اثر گذاشت. در این میان انتشار اخبار و سخنانی مبنی بر احتمال اصلاح خود به ایجاد جو روانی در بین سهامداران دامن زده است. در واقع اگر هم قرار بود فشار فروش در بازار رخ ندهد، به دلیل صحبت های مطرح شده شاهد افزایش عرضه در معاملات بازار خواهیم بود. در این میان ضعف زیرساخت معاملاتی و سایت شرکت بورس به سبب نشان دادن قیمت های متفاوت نیز رفتارهای هیجانی را تشدید نموده است. با وجود این راهی تا کانال یک میلیون واحد باقی نمانده و شاخص به راحتی از این کانال عبور خواهد نمود که در این جهت خبرهایی همچون کاهش نرخ سود بین بانکی می تواند در نقش محرک ظاهر گردد.

واکنش هیجانی آماتورها به مرز یک میلیون

پشوتن مشهوری نژاد: درحال حاضر شاخص سهام تنها 2 درصد تا فتح یک ابرکانال جدید فاصله دارد. در این میان اما با وجود اینکه سقف تکنیکال شاخص نیز روی یک میلیون و 200 هزار واحد واقع شده است، اما واکنش روانی کوتاه مدت از جانب آماتورها و تازه واردها سبب تشدید عرضه ها طی معاملات روز گذشته شد که انتظار می رود به زودی فروکش کند. در عین حال باید توصیه کرد تا معامله گران از رفتارهای هیجانی پرهیز نمایند چراکه در این مواقع تنها تازه واردها و کم تجربه ها هستند که سهام خود را می فروشند و هیچ معامله گر حرفه ای چنین خطایی را مرتکب نمی گردد.

احتیاج بازار سهام به استراحت شاخص

حمیدمرتضی کوشکی: تداوم رشد ارزش معاملات در کنار رشد شاخص بورس از محدوده 500 هزار واحد تا محدوده 995 هزار واحد حکایت از این دارد که هرگونه تحرکات منفی در زیر مقدار یک میلیون واحد کاملا منطقی است، چراکه چنین سطحی از نظر روانی بار سنگینی دارد و امکان شکست آن نیز با توجه به سیاست های دولت محتمل خواهد بود. اینکه دیروز ما شاهد یک روز منفی بودیم کاملا منطقی بوده و شاید بگردد گفت اصلا احتیاج بوده است.

منبع: اقتصادنیوز

به "تحلیل هشت صاحب نظر درباره ناکامی دیروز بورس تهران برای گذر از مرز میلیونی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تحلیل هشت صاحب نظر درباره ناکامی دیروز بورس تهران برای گذر از مرز میلیونی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید