سرانجام پذیره نویسی افزایش سرمایه استقلال و پرسپولیس

به گزارش وبلاگ مستند، تهران (پانا) - پذیره نویسی افزایش سرمایه استقلال و پرسپولیس بالاخره در آخرین روز معاملاتی سال 1400 به خاتمه رسید و مشارکت کنندگان در این پذیره نویسی باید منتظر انجام مراحل اداری افزایش سرمایه باشند تا سهام آن ها قابل معامله گردد.

سرانجام پذیره نویسی افزایش سرمایه استقلال و پرسپولیس

به گزارش اقتصادنیوز، سهام استقلال و پرسپولیس بالاخره بعد از سال ها واگذار شد، اما این واگذاری با آن چیزی که از سال ها قبل بحث آن مطرح می شد کاملا فرق دارد.

از اولین بار که بحث واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس مطرح شد تا همین چند ماه قبل، هر زمان که صحبت از این موضوع می شد، منظور یک خصوصی سازی واقعی بود. به این معنا که کل سهام استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی واگذار گردد و مدیریت دو باشگاه هم به دست بخش خصوصی بیفتد. اما اتفاقی که در حال حاضر شاهد آن هستیم، واگذاری بخش کوچکی از سهام دو باشگاه است که نتیجه آن نه خصوصی سازی دو باشگاه است، نه کوتاه شدن دست دولت از مدیریت استقلال و پرسپولیس.

طرفداران استقبال نکردند

در هر صورت واگذاری بخشی از سهام استقلال و پرسپولیس به روش افزایش سرمایه از محل صرف سهام انجام شد که احتمالا این واگذاری و استقبالی که از آن شد، افراد زیادی را شوکه کرد. تا پیش از این هر زمان که صحبت از واگذاری استقلال و پرسپولیس می شد، مقامات دولتی با این ذهنیت که هر کدام از این دو باشگاه چند ده میلیون طرفدار دارند، تصور می کردند سهام دو باشگاه به سرعت خریداری می گردد. اما وقتی واگذاری شروع شد، معین شد که تمام آن تصورات اشتباه بوده و سهامداری با طرفداری کاملا فرق می نماید!

طبق برنامه ریزی های سازمان خصوصی سازی، قرار بر این بود که معادل کمتر از 15 درصد سهام هر کدام از دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به مردم واگذار گردد اما همان اندازه سهام هم خریدار زیادی نداشت. در روز پانزدهم اسفند ماه که اولین روز پذیره نویسی حق تقدم سهام استقلال و پرسپولیس بود، تنها 179 هزار کد معاملاتی سهام استقلال را خریدند که این تعداد، حدود 15 درصد از سهام عرضه شده را خریداری کردند.

درباره سهام عرضه شده پرسپولیس هم در روز اول حدود 20 درصد آن خریداری شد که مجموع این خریدها نشان دهنده استقبال بسیار کم طرفداران از سهام دو باشگاه بود.

بالاخره سهام استقلال و پرسپولیس فروخته شد!

در روز دوم و روزهای بعدی هم استقبالی از خرید سهام دو باشگاه نشد و البته هرچه می گذشت، استقبال کمتر می شد تا اینکه دولت تصمیم گرفت درمورد کدهای حقوقی و کدهای سبد اشخاص حقیقی، محدودیت خرید را تغییر دهد. اما این کار هم پاسخگو نبود و دوباره سهام عرضه شده دو باشگاه، به طور کامل خریداری نشد.

در نهایت در روز 28 اسفند که آخرین روز معاملاتی سال بود، پس از آنکه زمان سفارش گیری تا ساعت 16 تمدید شد، بالاخره به جای مانده سهام استقلال و پرسپولیس هم به فروش رفت و پرونده واگذاری این بخش از سهام دو باشگاه بسته شد. البته اینکه در آخرین روز معاملاتی سال کدام حقوقی ها حاضر شدند بخش فروش نرفته سهام استقلال و پرسپولیس را بخرند که این پرونده بسته گردد، یکی از مواردی است که تبدیل به سوژه ای در فضای مجازی شد.

یکی از دلایل عدم استقبال از خرید سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، قیمت گذاری این دو باشگاه بود که برای استقلال رقم 2780 و برای پرسپولیس 3210 میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود. منتقدان این قیمت گذاری، استقلال و پرسپولیس را با باشگاه لاتزیو ایتالیا مقایسه می کردند که ارزش آن 85 میلیون دلار است اما استقلال و پرسپولیس بیش از 100 میلیون دلار ارزشگذاری شده بودند.

نظر منتقدان چیست؟

درمورد واگذاری استقلال و پرسپولیس بیشترین انتقادی که می شد، از نحوه واگذاری این دو باشگاه بود. در کل می توان گفت کمتر کسی مخالف واگذاری استقلال و پرسپولیس است اما نوع واگذاری این دو باشگاه مورد نقد کارشناسان نهاده شد. اینکه دولت دو باشگاه را به گونه ای واگذار نموده که همچنان سهامدار اصلی دو باشگاه خود دولت است و تمام اعضای هیات مدیره را خود دولت معین می نماید، مسئله اصلی مورد نظر منتقدان است.

منتقدان بر این باورند که زمانی می توان گفت واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس به طور واقعی اجرا شده که بخش اعظم سهام دو باشگاه واگذار گردد و بخش خصوصی بتواند در هیات مدیره تیم ها نماینده داشته باشد و مدیرعامل را انتخاب کند. به عبارتی خصوصی سازی زمانی انجام می گردد که دست دولت از تصمیم گیری و اداره دو باشگاه کوتاه گردد.

استقلال و پرسپولیس شفاف می شوند

اما مهم ترین دستاورد واگذاری سهام استقلال و پرسپولیس چیست؟ حتی با وجود اینکه دولت همچنان همه کاره این دو باشگاه است و تمام تصمیمات مدیریتی را درخصوص آن ها می گیرد، اما مزیتی که ورود این دو تیم به بازار سرمایه دارد، شفاف شدن آن ها است. اینکه مردم و طرفداران بفهمند در استقلال و پرسپولیس چه هزینه هایی می گردد و عایدی آن ها از چه محلی است و عایدیها هزینه چه اموری می گردد، بزرگ ترین دستاورد ورود به فرابورس است.

از طرفی موافقان واگذاری استقلال و پرسپولیس امیدوارند که این واگذاری بتواند کمکی به دو باشگاه برای گرفتن حق پخش واقعی مسابقات از صدا و سیما باشد که می تواند تبدیل به عایدی اصلی دو باشگاه گردد و بسیاری از مسائل اقتصادی آن ها را رفع کند.

منبع: خبرگزاری پانا

به "سرانجام پذیره نویسی افزایش سرمایه استقلال و پرسپولیس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرانجام پذیره نویسی افزایش سرمایه استقلال و پرسپولیس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید