شناسایی قبرهای 5 متری در یک گورستان
به گزارش وبلاگ مستند، گورستان ده پایین (ده دومن) در شهرستان دنا از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده و تا کنون چهار فصل کاوش نجات بخشی در این گورستان اجرا شده است. این گورستان با آب گیری سد خرسان به طور کامل غرق خواهد شد. هرچند گفته شده تا تکمیل کاوش ها مجوزی برای آب گیری سد داده نخواهد شد. رضا ناصری ـ سرپرست هیأت باستان شناسی گورستان ده پایین ـ نیز گفته که این گورستان در قالب پروژۀ کاوش های نجات بخشی محوطه های در خطرِ پشت سد خرسان در 5 ترانشه 5 در 5 مورد کاوش قرار گفته است.
این باستان شناس از اهداف مهم کاوش گورستان ده پایین، در کنار نجات بخشی و نمایاندن آثار به جای مانده تا پیش از آبگیری سد به ارایه گاه نگاری نسبی و مطلق گورستان، شناخت شیوه های تدفین و ساختار گورها و شناسایی ارتباطات منطقه ای و فرامنطقه ای مردمان این گورستان اشاره نمود و افزود: در این فصل، شش گور کلان سنگی مورد کاوش نهاده شد که به دو گونه تقسیم می شوند.
او افزود: نوع اول شامل گورهایی با پوشش تخت با سنگ های بزرگ و درِ ورودی است که بزرگی بعضی از آن ها تا پنج متر می رسد و نوع دوم از نوع پوشش جناغی است که تخته سنگ هایی به صورت جناغ هایی در چهار ردیف روی گور را پوشانده اند.
به گفته ناصری، یافته های درون گورها، شامل بقایای استخوان انسانی و جانوری، ظروف سفالی، ظروف سنگ مرمری، ظرف سنگ صابونی، ظروف مفرغی، سرگز مفرغی، تبر مفرغی، خنجر مفرغی، ابزار آلات مفرغی و مهره های سنگ عقیق است.
بنا بر گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سرپرست هیأت باستان شناسی گورستان ده پایین، یکی از مهمترین ویژگی این گورستان را ارتباطات فرهنگی- تجاری و تشابهات سبک شناختی هنر در این گورستان با محوطه های جنوب شرق ایران در هزارۀ سوم پیش از میلاد دانست که به اعتقاد او، می توان از مطالعه روی بعضی آثار کشف شده این گورستان به مانند سنگ مرمرها، ظروف فلزی و به ویژه ظرف سنگ صابون بر آن ها اذعان کرد.
ناصری بعلاوه گفت: تاریخ گذاری یافته های فصل چهارم و فصول گذشته نشان از آن دارد که از تا 4500 تا 2650 سال پیش در این گورستان تدفین انجام می شده است و مواد فرهنگی آن را می توان مربوط به دوره عیلام نسبت داد.
منبع: گردشبان