سیلیکون در شامپو چیست و چه فواید یا عوارضی دارد؟
به گزارش وبلاگ مستند، یکی از مهم ترین دغدغه های همه ما در این روزها مراقبت از پوست و موهای خود است که به داشتن ظاهری آراسته و شاداب یاری می نماید. استفاده از محصولات مراقبت از پوست و موی دارای ترکیبات مطمئن می تواند به عنوان مهم ترین قدم برای دستیابی به هدفمان به شمار بیاید. در این میان، یکی از ترکیباتی که درباره آن بحث های زیادی وجود دارد سیلیکون در شامپو است. به همین علت حتما برای شما هم سوال پیش آمده است که سیلیکون چیست و استفاده از شامپوهای سیلیکون دار چه فواید و عوارضی برای موها دارد؟ برای پیدا کردن پاسخ این سوال ها تا آخر این مطلب از خبرنگاران مگ با ما همراه باشید.
سیلیکون در شامپو چیست؟
سیلیکون ها گروهی از پلیمرهای مصنوعی هستند که از واحدهای تکرارشونده سیلوکسان (ترکیبی از سیلیکون، کربن و هیدروژن) تشکیل شده اند. این مواد در بسیاری از محصولات حالت دهنده و مراقبت از مو مانند شامپوها، نرم نماینده ها، کاندیشنرها و سرم ها یافت می شوند؛ چرا که می توانند با پوشاندن ساقه موها رطوبت آن ها را حفظ نمایند و باعث صاف و نرم شدن تار موها شوند. سیلیکون ها انواع مختلفی دارند اما در محصولات مخصوص مراقبت از مو تنها سه دسته از آن ها یافت می گردد. آشنایی با نوع سیلیکون استفاده شده در محصولات مخصوص مو و نحوه تعامل آن با موها می تواند به شما یاری کند تا انتخاب های بهتری داشته باشید.
- سیلیکون های محلول در آب: همانطور که از نام آن ها پیدا است این دسته از سیلیکون ها در آب حل می شوند و این یعنی شما می توانید تنها با استفاده از آب خالی بقایای این نوع سیلیکون را از روی موهای خود از بین ببرید. سیلیکون های محلول در آب باعث صاف و درخشان شدن موها می شوند و بیشتر برای کسانیکه موهای چربی دارند مناسب هستند.
- سیلیکون های غیر محلول: برعکس سیلیکون های محلول در آب، این نوع سیلیکون ها به سادگی با آب از بین نمی روند و ماندگاری بیشتری روی موها دارند. برای پاک کردن سیلیکون های غیر محلول از روی موها باید به سراغ استفاده از شامپوهای شفاف نماینده مو بروید. مقدار استفاده از این دسته از سیلیکون ها در محصولات مخصوص مو بیشتر است.
- سیلیکون های تبخیرشونده: این دسته از سیلیکون ها با دو گروه قبلی کمی تفاوت دارد. سیلیکون های تبخیرشونده یا فرار بلافاصله پس از خشک شدن موها تبخیر می شوند و آن ها را صاف و ابریشمی می نمایند. این نوع سیلیکون ها بیشتر در ترکیبات محصولات حالت دهنده مو و سرم ها یافت می شوند.
فواید سیلیکون در شامپو
پیش از آنکه بخواهیم به سراغ معایب سیلیکون شامپوها بپردازیم باید بفهمیم که چرا بسیاری از افراد ترجیح می دهند به سراغ این دسته از محصولات بروند. برخلاف آنچه که بسیاری از ما فکر می کنیم سیلیکون به هیچ وجه ماده سمی و خطرناکی به حساب نمی آید و حتی می توانند در شرایط ویژه ای مفید واقع شوند.
- صافی و درخشندگی مو: سیلیکون یک پوشش نازک و ضد آب را روی تمامی تار موهای شما ایجاد می نماید که دقیقا همین کارآیی این ماده باعث صاف و درخشنده شدن آن ها می گردد. کسانیکه موخوره دارند و موهایشان در ظاهر کدر به نظر می رسند اغلب به سراغ سیلیکون در شامپو و محصولات دیگر حاوی این ماده می روند.
- باز کردن گره موها و کاهش وز مو: همان پوششی که سیلیکون روی موها ایجاد می نماید باعث کاهش اصطکاک میان تارهای مو می گردد و از هم باز کردن آن ها از یکدیگر را برایتان راحت تر خواهد نمود. کسانیکه موهایشان در اثر دکلره و رنگ کردن مکرر آسیب دیده یا موهایشان به طور طبیعی دائما در هم گره می خورد از محصولات حاوی سیلیکون استفاده می نمایند.
- محافظت در برابر گرما: سیلیکون به عنوان یک مانع در برابر گرما عمل می نماید و موهایتان را از آسیب های ناشی از ابزارهای حالت دهنده مانند سشوار، فر نماینده و اتو دور نگه می دارد. بنابراین بهتر است بدانید که بیشتر اسپری های محافظ مویی که در بازار وجود دارند حاوی سیلیکون هستند.
عوارض سیلیکون در شامپو
از آنجایی که فواید کاربردی سیلیکون ها باعث شده تا بسیاری از افراد چشم های خود را روی عوارض آن ها ببندند، صحبت کردن درباره این موضوع می تواند کمی سخت باشد. دقیقا همان خاصیت سیلیکون ها که باعث می گردد موهای شما صاف، درخشان و براق به نظر برسد می تواند عامل بروز عوارض مختلفی برای شما باشد. سیلیکون ها آبگریز هستند و این یعنی دائما آب را از خودشان دور می نمایند. لایه سیلیکونی روی تار موهای شما جلوی جذب رطوبت و سایر مواد مغذی به عمق فولیکول ها را می گیرد. کاهش رطوبت باعث سست شدن پیوندهای پروتئینی موها می گردد و آن ها را بسیار حساس و شنماینده می نماید.
استفاده مکرر از سیلیکون در شامپو و محصولات دیگر می تواند باعث تجمع این ماده در کف سر شما گردد. همانطور که می دانید این اتفاق منجر به مسدود شدن منافذ پوست سر و در نتیجه به وجود آمدن مشکلاتی چون التهاب، خارش و شوره سر خواهد شد. سیلیکون های غیر محلول در آب به سختی از روی موها پاک می شوند و این موضوع می تواند به دو نوع مشکل مختلف تبدیل گردد. ممکن است به علت کمبود رطوبت موهای شما بسیار خشک و شنماینده برسند، یا اینکه در کوشش برای فراوری روغن بیشتر و جبران کمبود چربی مفید، موهایتان بیش از حد چرب شوند.
یکی دیگر از مهم ترین عوارض سیلیکون در شامپو آسیب هایی است که این دسته از مواد می توانند به محیط زیست وارد نمایند. اگر دلتان می خواهد از محصولاتی بهره ببرید که برای زیست بوم و حیوانات مضر نیستند، پیشنهاد می کنیم مراقب ترکیبات سیلیکونی باشید چرا که آن ها تجزیه پذیری بسیار کمی دارند و منجر به آلودگی آب ها می شوند.
نحوه تشخیص سیلیکون در شامپو
همانطور که گفته شد سیلیکون ها مواد سمی و خطرناکی نیستند؛ اما اگر می خواهید از خرید محصولات حاوی آن ها خودداری کنید باید چند نکته مهم را بدانید. در قدم اول پیشنهاد می کنیم به برچسب فاقد سیلیکون که روی محصولات مراقبت از مو دیده می گردد اطمینان نکنید و به سراغ آنالیز فهرست ترکیبات و مواد تشکیل دهنده آن ها که معمولا در پشت محصول واقع شده است بروید. بسیاری از محصولاتی که ادعای فاقد سیلیکون بودن می نمایند در واقع فقط حاوی سیلیکون های بد نیستند.
اما همانطور که همه ما می دانیم به خاطر سپردن نام تمام سیلیکون ها کار بسیار سختی است؛ به همین علت پیشنهاد می کنیم آن ها را با به خاطر سپردن پسوند های مخصوص خودشان شناسایی کنید. ترکیباتی که به پسوندهای زیر ختم می شوند همگی نوعی سیلیکون به شمار می آیند:
- پسوند کون (Cone): مانند دی متیکون و فنیل تری متیکون
- پسوند کونول (Conol): مانند دی متیکونول یا دایمتیکونول
- پسوند زیلوکسان (Siloxane): مانند سیکلوهگزازیلوکسان یا سیکلوپنتازیلوکسان
اگر فهرست مواد تشکیل دهنده محصول تعیین نیست یا به آن دسترسی ندارید، می توانید به صورت آنلاین درباره آن تحقیق کنید. اپلیکیشن ها و وب سایت های زیادی وجود دارند که با مراجعه آن ها و وارد کردن نام محصول مورد نطرتان، می توانید فهرست مواد تشکیل دهنده آن را پیدا کنید و بفهمید که در ترکیبات خود سیلیکون دارد یا خیر. علاوه بر این با خواندن و مشاهده مطالب و ویدئو های آنالیز محصول در شبکه های مجازی می توانید تا حد زیادی درباره محصولی که می خواهید خریداری کنید اطلاعات کسب کنید.
سیلیکون های مفید برای موها چه هستند؟
افرادی که موهای خشک، وز، مجعد یا ضخیمی دارند با استفاده از سیلیکون در شامپو می توانند حالت و شرایط موهایشان را بهتر نمایند. سیلیکون های محلول در آب به علت آنکه خیلی زود از روی موها پاک می شوند برترین گزینه پیش روی شما به شمار می آیند. دی متیکون کوپلیول، استاروکسی دایمتیکون، و بهنوکسی دی متیکون نمونه هایی از سیلیکون های محلول در آب هستند که روی کف سر شما تجمع نمی نمایند و به علت داشتن قدرت تنفس پذیری از جذب مواد مغذی و رطوبت به موها جلوگیری نخواهند کرد.
با این وجود پیشنهاد می کنیم مقدار استفاده از سیلیکون در شامپو را تا حد ممکن پایین نگه دارید؛ چرا که آن ها با گذشت زمان باعث ضعیف تر شدن موهای شما می شوند. هر چه قدر هم از تجمع سیلیکون در کف سر جلوگیری کنید، دست آخر مجبور به استفاده از شامپو های شفاف نماینده حاوی سولفات می شوید که آن ها هم موهایتان را خشک و وز می نمایند. دقیقا همین زمان است که به سراغ استفاده از نرم نماینده ها می روید که بیشتر آن ها هم حاوی سیلیکون هستند. در نتیجه می توان گفت که تنها راه خروج از این چرخه معیوب قطع کردن استفاده از سیلیکون است.
جایگزین های سیلیکون
حتما در حال حاضر برای شما هم سوال پیش آمده است که اگر نخواهید از سیلیکون ها بهره ببرید و در عین حال در پی داشتن موهای شفاف و براق باشید باید چه کاری را انجام بدهید. اگر می خواهید روتین مراقبت از موی بدون سیلیکون را آغاز کنید، پیشنهاد می کنیم به سراغ روغن های گیاهی و سایر مواد طبیعی بروید که علاوه بر داشتن خاصیت حالت دهندگی می توانند به روش های دیگری سلامت موهایتان را حفظ نمایند.
- روغن جوجوبا: این روغن طبیعی التهاب پوست سر شما را کمتر می نماید و درخشندگی و حالتی فوق العاده را به موهای شما می بخشد.
- روغن آرگان: این روغن سرشار از آنتی اکسیدان ها و اسیدهای چرب است و باعث براق شدن موها و کاهش موخوره خواهد شد.
- روغن نارگیل: این روغن مرطوب نماینده عمیق موها است و می تواند جلوی از دست رفتن پروتئین داخل تارهای مو بگیرد و به افزایش درخشندگی آن ها یاری کند.
- شی باتر: اگر در پی یک مرطوب نماینده و نرم نماینده موی مناسب موهای خشک و مجعد می گشت پیشنهاد می کنیم به سراغ شی باتر بروید.
- گلیسیرین: مهم ترین و اصلی ترین ویژگی گلیسیرین این است که می تواند رطوبت درون هوا را به موها جذب کند و آن ها را هیدراته و سالم نگه دارد.
- کراتین هیدرولیزه شده: اگر موهای آسیب دیده ای دارید و در پی تقویت و ترمیم آن ها هستید به سراغ محصولات حاوی کراتین هیدرولیزه شده بروید.
- ژل آلوئه ورا: این عصاره گیاهی می تواند به عنوان حالت دهنده مو استفاده گردد و موهای شما را نرم و سالم کند.
- عصاره چای سبز: این ماده سرشار از آنتی اکسیدان های مفید است و استفاده از آن می تواند باعث تقویت و درخشندگی موهای شما گردد.
27 خاصیت عجیب شی باتر که کمتر کسی می داند
سخن پایانی
اگر تا به حال از سیلیکون در شامپو استفاده می کردید و نمی دانستید که این ماده تا چه مقدار می تواند به سلامت موهای شما آسیب بزند، جای هیچ نگرانی بزرگی نیست. مراقبت اصولی و درست از موها با استفاده از محصولات فاقد سیلیکون می تواند ظاهر موهایتان را مانند گذشته زیبا و شاداب کند. با این وجود بهتر است از قلم نیاندازید که موهای شما برای عادت کردن به روتین مراقبتی بدون سیلیکون به زمان احتیاج دارد و شما در این مسیر باید صبر و تحمل زیادی به خرج دهید.
منبع: Healthline ,Byrdie ,Allure
منبع: دیجیکالا مگ