پوتین و چالش هایش در قرقیزستان

به گزارش وبلاگ مستند، وقتی آشوبگران ماه گذشته میلادی به ساختمان های دولتی قرقیزستان ریخته و رئیس جمهوری را واداشتند تا از سمتش آن هم پس از انتخابات مناقشه آمیز کناره گیری کند، رئیس جمهوری روسیه به نظر اصلا تحت تاثیر قرار نگرفت شاید هم این آزمونی برای او بوده است.

پوتین و چالش هایش در قرقیزستان

به گزارش وبلاگ مستند، به نقل از خبرگزاری رویترز، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در جمع کارشناسان روسی و در یک ویدئوکنفرانش گفت: همواره وقتی انتخاباتی برگزار می شود، کودتایی نیز رخ می دهد. این اصلا جالب توجه نیست.

سیستم سیاسی قرقیزستان به این صورت است: دموکراسی مجلسی روی کاغذ در این کشور در دو دهه گذشته سه انقلاب را تجربه نموده است. اما این آخری کاملا متفاوت بود .

در مارس و در شروع پاندمی کرونا، بسیاری از مردم قرقیزستان مجبور شدند مشاغل خود را کنار بگذارند آن هم با شرایط مالی نابسامانی که کشورشان دارد.

قرنطینه برای جلوگیری از سرایت و شیوع بیشتر کروناویروس در سراسر دنیا و اعتراضات گسترده مردمی علیه این اقدامات در قرقیزستان نیز رخ داد و این کشور 6.5 میلیون نفری نیز با شیوع کرونا دچار مسائل زیادی شده است.

پوتین پیش از آنکه قرقیزستان درگیر این نابسامانی شود، با بحران سیاسی نشات گرفته از کرونا در بلاروس روبرو شده بود؛ کشوری که رئیس جمهوری آن یعنی الکساندر لوکاشنکو علاوه بر آنکه به گفته کشورهای غربی و اپوزیسیون توانست با تقلب در انتخابات ریاست جمهوری بار دیگر بر مسند قدرت بنشیند، در مواجهه با کرونا نیز خوب عمل نکرد و به مردمش گفت که با نوشیدن الکل، با آن مبارزه نمایند!

این رویکرد باعث خشم رای دهندگان بلاروسی شد که نخستین تجمعات اعتراضی آن به مارس و برای حفاظت از جانشان در برابر ویروس کرونا بر می شود.

چالش پوتین در فضای شوروی با تنش های مجدد و آتش جنگ جدید بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ شدت گرفت؛ درگیری هایی که از ناآرامی های قومی 1990 خشونت آمیزتر بود و می توان گفت که به پاندمی کرونا نیز ارتباط دارد اما بیشتر می توان به کوشش ترکیه برای قدرت نمایی در مقابل مسکو باشد که مدت هاست آن را قلمروی خود می داند.

پوتین که روابط خوبی با چین دارد در یاری به قرقیزستان در مواجهه با کرونا با یکدیگر متعهد شده اند.

اما این یاری ها و وعده ها هم نتوانست از خشم مردم این کشور کم کند و در نهایت پنجم اکتبر معترضان به ساختمان های دولتی قرقیزستان هجوم برده و رئیس جمهوری را مجبور به استعفا دادند، رهبران سیاس را از زندان آزاد نموده و رهبری این کشور را به چالش کشیدند.

چند صد تن از حامیان سادیر جباروف، رهبر سیاسی راهپیمایی هایی را در قرقیزستان برگزار کردند. 12 اکتبر، معاون رئیس دفتر پوتین به بیشکک رفت تا با سورونبای جینبکوف، رئیس جمهوری و جباروف ملاقات کند. اما پس ازیک هفته خشونت، مجلس جباروف را نخست وزیر خاطرنشان کرد و یک روز بعد، رئیس جمهوری استعفا داد و جباروف اختیارات وی را نیز به دست گرفت و بلافاصله حمایت خود از روسیه را خاطرنشان کرد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "پوتین و چالش هایش در قرقیزستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پوتین و چالش هایش در قرقیزستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید